Kablo Kanalı Çeşitleri Nelerdir?

 

Kablo kanalı nedir Bina içinde sına altı tesisatının döşenmesi işleminin tamamlanmasının ardından kullanılacak elektronik her alet için tesisat yapılmaktadır. Tesisatlar sıva üzerinde döşendiğinden dolayı iç dekorasyonun bozulmasına yol açar. Bu sebeple elektrik tesisatları kablo kanalı vasıtası ile daha dekoratif bir şekle getirilir.

Kablo Kanalı Nedir ve Çeşitleri ?

İnşaatların karmaşık yapıları içerinde bir de kabloların dekoru bozmadan muhafaza edilmesi üzerine kablo kanalı nedir sorusu akıllara geliyor. Sıva üzeri yapılan tesisatta iletkenlerin iletimini gerçekleştiren dekoratif görünümü olan sisteme kablo kanalı denir. Kablo kanalları bina içerisinde yapılan tesisatlar da kabloların güvenle taşınmasını ve sabit kalmasını sağlar. Kullanım alanlarına göre farklılıklar gösterir.

Fiziksel özellikleri açısından komplike ürünler değillerdir. Ancak oluşacak güvenlik riskleri ve kullanım süresi söz konusu olunca yapımında kullanılan hammadde, üretim şekli vb. tüm yapısal özellikleri açısından dikkatli seçilmelidir.

Kablo Kanalı Çeşitleri Nelerdir?

Kablo kanalı nedir sorusuna cevap aldıktan sonra çeşitleri hakkında kullanım alanının yoğunluğu sebebi ile söylenecek çok şey vardır. Kullanım alanlarına ve özellikleri göre delikli, tel, deliksiz, merdiven kablo kanalları ve kablo kanaletleri olarak gruplandırılır.

Delikli kablo kanalları alt ve yanlardaki delikleri ile kablolar için havalandırma ortamı oluşturur. Bu sebeple ısının ortalamayı geçmediği yerlerde sıkça kullanılır. Destek aralığı uzun olmayan tesisatlar için tercih edilir. Merdiven kablo kanalları, merdivene benzeyen belirli aralıklar ile kaynatılmış barların oluşturduğu şekilden adını alır.

Tesisatta ısıların yüksek derecelere çıktığı yerlerde daha sık kullanılır. Uzun aralıklarda kablo taşıma kapasitesi yüksektir. Basamak aralıkları, et kalınlığı ve kiriş formunun doğru olması gerekmektedir. Tel kablo kanalları, hafif ve fazla sayıda kablonun olduğu tesisatlar da kullanılır. Tozlanmanın sıkıntı oluşturacağı ve hijyenin ön planda olduğu alanlarda kullanılır.

Deliksiz kablo kanalları ısınmanın problem olmadığı ve korunması gereken kabloların olduğu alanlarda sıkça kullanılır. Etrafı tamamen kapalıdır. Kablo kanaletleri ise az sayıda kablonun olduğu ve boru kanalların kullanılamadığı yerlerde kullanılır.

* Busbar kanal enerji dağıtım sistemi

  • Kablo tavaları
  •  
  • PVC
     
     


Busbar Kanal Enerji Dağıtım Sistemi

Bir enerji dağıtım sistemidir. Aydınlatma ve kuvvet tesisatları ayrı ayrı yapılabildiği gibi bir arada da yapılabilmektedir. Busbar sisteminde iş yerinde bulunan her makineye ulaşabilen enerji barındıran alüminyum ya da bakır baralar bulunduran kanallar kullanılır. Hareket özelliği bulunan makineler için troley sistemi kullanılmaktadır.

Kablo Tavası

Tavandan veya duvardan geçecek olan kabloların güvenli bir şekilde ve tek hatta taşınmasını sağlayan sistemdir. Kablo tavaları farklı genişlikte ve uzunlukta, delikli saclardan U profili halinde üretilir. Tavana aparat ile duvara ayak yardımıyla montaj edilir.

PVC Kablo Kanalı

PVC korozyona uğramayan ve kısa devre yaratmayan bir kablo kanalı sistemidir. PVC sayesinde kanallar hafif olur. Kolay bir şekilde kesilen veya delinen ve monte edilen PVC kablo kanallarına dekoratif bir görünüm katar.

Standartları Nelerdir?

Ülkemizde mevcut olan standart ‘’Kablo Tava Sistemleri ve Kablo Merdiven Sistemleri TS EN 61537:2007’’ standardıdır. Elektriksel ve haberleşme sisteminde kabloların ve elektriksel teçhizatın yerleştirilmesi için kablo tavası ve merdiven sistemleri özellikleri ve deneyleri kapsanmaktadır.

Uygunlukları gerekliliklere göre deneyler ve testler vasıtası ile kontrol edilir. Bir takım sistem bileşenleri şu şekilde sıralanabilir;

* Tavanın taban alanındaki delik oranına göre

  • Elektriksel iletkenliğe göre
  •  
  • Korozyona karşı dayanıklılığa göre
  •  
  • Merdiven taban alanındaki açıklık oranına göre
  •  
  • Elektriksel süreklilik karakteristiklerine göre
  •  
  • Alev yayılmasına karşı dayanıklılığa göre
  •  
  • Darbe dayanıklılığa göre sınıflandırılmıştır.

Kablo kanalları çelik, alüminyum, paslanmaz çelik veya cam elyaf takviyeli plastikten üretilir. Kaplanması için pregalvaniz, galvaniz üstüne boya, plastik kaplama, sıcak daldırma galvaniz gibi yöntemler ile yapılır. Üretim esnasında malzeme seçimi ve kaplama şeklinin seçiminde kullanım alanı, konumu ve gerekli görülen korozyon direncine dikkat edilmelidir.

Kaplama Türü ve Malzeme Şekli

Tesisatta oluşabilecek usular saptanmalıdır. Kablo yükününü tartabilecek kanalın kenar yüksekliklerinin, destek aralıklarının ve genişliğin tespiti yapılmalıdır. Kablo kanalının kullanılacağı konumdaki korozyon direncine bakılmalıdır. Her bir metreye düşecek olan kablo ağırlığı belirlenmelidir.

Kablo Kanallarının Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kablo kanallarının fiyatları ise kullanım alanlarına, amaçlarına, üreticiye, kalitesine ve markasına göre değişebilir. Tüm bu bilgiler ışığında kablo kanalının seçimini gereksinimler yerine gelmeden yapmamakta fayda vardır. Seçim sırasına göre öncelikle kanal türü seçilecek, sonrasında alanın korozyon direncine göre kaplama şekli seçilecek ve kanal kapasitesine göre farklılık gösteren ürünlerden birisi belirlenmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Busbar Nedir ?

Erse kablo bayileri

SOMELPA ELEKTRİK