Akım Alma Arabası

 

Akım Alma Arabası Nedir?

Trolley Busbar Enerji Dağıtım Sistemleri, hareket halindeki güç sistemlerine enerji iletmek amacıyla tasarlanmıştır. Busbar sisteminden enerji iletimini sağlayan akım alma arabası, hareket eden sistemlere bağlanmasıyla sistemle beraber hareket ederek enerji aktarımını kesintisiz bir şekilde sağlar ve busbar ile harekete geçerek çalışmaya başlar.

Yalıtımı yapılmış baralar ve hareket eden fırçalı (kömürlü) akım alma arabalarından oluşmaktadır. Klasik olarak kabul edilen askılı ve makaralı kablo ile enerjiyi dağıtan sistemlere nazaran oluşabilecek sorunlar bu sistemle birlikte giderilmiştir. Eae akım alma arabası ile farklı akım şekilleri ve değişik kullanım çeşitleri ile kullanılabilir. Kabloda oluşan kaza veya arıza ihtimallerini en aza düşürür.

Trolley Busbar sistemlerinin genel özelliklerini;

  • İletkenlerin PVC gövde içine alınarak çalışan personelin güvenliğini en üst düzeyde sağlamaktadır
  •  
  • Birden fazla akım alma arabasıyla enerji almak mümkündür.
  •  
  • Kolay montaj ve sisteme ek yapabilme imkanı da sağlamaktadır.
  •  
  • Sistemin içerisinde hareketli kablo olmaması nedeniyle, bu kablolara bağlı olarak gerçekleşebilecek olası iş kazası ve arıza ihtimalleri ortadan kalkmıştır.
  •  
  • Bahsedilen enerji dağıtım sistemlerinin kullanım zorluklarını ortadan kaldırır, kullanıcılarına daha pratik bir kullanım sağlar. Bu pratiklik sayesinde hem güvenlik hem de zamandan tasarruf sağlanmış olur.

Trolley Busbar akım alma arabası E-Line TB Serisi ve E-Line URC Serisi olarak ikiye ayrılmaktadır.

E-Line TB Serisi; 35A – 250A arası akım kademelerinde enerji dağıtımı ve iletimini sağlamaktadır. Çok iletkenli gövdeli ve kesintisiz bakır iletkene sahip olan Busbar Standart PVC gövde ile çok sayıda akım kombinasyonlarıyla değişik kullanım çeşitliliği oluşturulabilir. Sistemin kesintisiz enerji almasını ve hareketini, mekanik olarak sisteme bağlanan akım alma arabasıyla sağlanmaktadır. İletken yuvaları ve iletkenler arasında ayrıca C-PVC gövde ile kayar askılar arasında, sabit bir bağlantı olmadığından dolayı genleşme imkanı sağlar, bundan dolayı genleşme elemanına ihtiyaç duyulmaz.

E-Line TB Serisi akım alma arabası köprü vinçler, monoray sistemler, tekstil kesim ve serme masaları, AS/RS depolama sistemleri, hareketli kapı ve tavan sistemleri, montaj ve test hatlarında kullanılmaktadır.

E-Line URC Serisi; 90A – 1000A arası akım kademelerinde enerji iletimi ve dağıtımını sağlar. İç ve dış ortamlarda ve ağır hizmet koşullarında kullanılan tek iletken gövdeli “Vinç Busbar” sistemidir. Bakır, alüminyum ve galvaniz saç iletkenli çeşitleri mevcuttur. Galvaniz saç iletken URC-S busbar (90A­­­-120A-140A), Bakır iletkenli URC-C busbar (250A-400A), Alüminyum iletkenli URC-A busbar (500A-800A-1000A) olmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Bu seriler EAE elektrik tarafından üretilmektedir.

Kullanılan sistemde; hareketli kablo, makara ve benzeri elemanların bulunmaması nedeniyle oluşabilecek kaza ve arıza riskleri ortadan kalkmıştır. Sistemin dışında kullanılan malzemeler sayesinde dış ortam şartlarında uzun yıllar kullanılabilmektedir. İletkenlerin izolasyonu sayesinde personel güvenliği en üst düzeye çıkmıştır. Aynı eksen üzerine çalışan sistemler için tek hat kurulması yeterlidir. Aynı hat üzerinde birden fazla akım alma arabası ile enerji almak mümkündür.

Akım alma arabası bağlantısı esnek gövde içinde bakır barlardan enerjiyi alarak vinç kısmına iletir. Montajı oldukça kolay yapıdadır. Bakım maliyetleri ise oldukça düşüktür. Eğer akım alma arabası buharlı veya çok sıcak bir bölgede çalıştırılmak istenirse dikkatli olunması gerekilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Busbar Nedir ?

Erse kablo bayileri

SOMELPA ELEKTRİK